Zgodovina

Nekoč, ko še ni bilo sladkorja v Evropi, so delali pecivo iz medu. Med je bil prvo sladilo.
Medičarstvo – svečarstvo  je prastara obrt. Z medičarstvom so se začeli ukvarjati že stari Slovani v pradomovini za Karpati.
Svoje običaje so prinesli v nove kraje v 6. in 7. stoletju alpski Slovani (Karantanci). Obrt  je torej stara 1300 let.
Danes je le še redkost in prav je, da ji damo zasluženo mesto v sodobnem času.

Medičarstvo

Od prve polovice 19. stoletja so začeli z  lectarsko obrtjo prodirati novi načini dela. Pred tem so bile razmere drugačne, kar se je opazilo predvsem na vrsti izdelkov. Do velikih sprememb je prišlo  zlasti med obema vojnama, tako tehnološko kot tudi glede vrste in podobe izdelkov.

Za medičarstvo sta glavni surovini med in satje. Med vojnama začne med kot glavno surovino nadomeščati cenejši sladkor.

 V  Enciklopediji Slovenije je zapisano, da so izdelovali do 19. stoletja to pecivo iz medenega testa iz ržene moke. Trdo testo so vtisnili v ročno izdelane modele in tako dobljene podobnjake pekli ali sušili. Kasneje so začeli nadomeščati lesene modele z pločevinastimi. Delali so tako, da so iz razvaljanega testa izrezovali figurice, jih spekli, potem pobarvali in okrasili z barvno sladkorno zmesjo. Ko se je izdelek posušil, so na lect lepili odtise glav, lističe z ljubezenskimi in drugačnimi verzi in ogledalca. Priljubljeno izdelovanje figuric je v obliki src, dojenčkov, punčk, konjičkov, jelenov … in tako je še danes.

Svečarstvo

Izdelovanje živobarvnih lectovih src in drugih medenih piškotov je bilo glavno opravilo medičarjev, ki jim ponavadi pravimo kar lectarji. Pri tem ne smemo pozabiti še na svečarski del obrti, saj je z lectarstvom povezano tudi izdelovanje in predelava voska. Lectarji so se s svojimi pomočniki ponavadi na jesen odpravili nakupovat med in satje k vaškim čebelarjem. V delavnici so iz satja cedili med, nato so satje dvakrat stiskali v stiskalnici. Med, ki je pritekel kot drugi, so uporabljali največ za pripravo medenih štrukljev in plošč. Satju, ki je bilo že dvakrat stisnjeno, so prilili vode in ga stisnili še tretjič. Iz tega tretjega medu so pripravljali medico in kuhali medeno žganje. Po trikratnem stiskanju medu je lectarju in svečarju preostala le še predelava voska.

 

Celec original